2014. június 23., hétfő

Házfelújítás a VIII.kerület hirhedt utcájában, avagy a Magdolna 12 mindennapjai

Szép napot!
Nem is tudom hol kezdhetném el...hiszen ahhoz hogy az ember ezt elhiggye, átérezze ,megértse bizony itt kell lenni és itt kell élni. Sajnos, mint hozzánk hasonlóan több családnak is ez az egyetlen megoldása szociális bérlakás a miénk. Mint köztudott a mi házunk sem kivétel 80% nem a "munkás" osztályba tartozó,5 lurkó /lakás 30-35 négyzetméteren / csak nehogy sértődés legyen, mert ugye kikérik maguknak / 20% dolgozó, illetve nyugdíjas.Mivel a drog és az éjszakai élet igen aktív a házban, finoman fogalmazva/ a rendőri jelenlét is mindennapos, eredmény nélkül a felújítás bár igen aktuális már jópár éve inkább műemlékké nyilvánították, minthogy beruházzanak. Így most megújult polgármesterünknek köszönhetően, " Új seprű, jól seper" megindult a látványtisztogatás. 1 évvel ezelőtt kihírdették ,hogy bizony a félelmetes Magdolna 12-re is lecsap a felújítás kivül- belül, alul- felül :-) Hurrá!!!! Aztán eljött az idő, de akkor már szeptember közeledett így a felújítást áttolták márciusra, majd jött a húsvét és a május elseje felújításnak hire hamva se.... Nincs pénz, várni kell a támogatásra. Várunk mi türelmesen a MEGVÁLTÁSRA. Majd egyszer csak se szó, se beszéd elkezdődött.....
A házban a szokásos ordításból még nagyobb ordítás lett. hogy ki ez? mi ez? ki kérte?  és minek? stb stb
A házat ütik,verik darabjaira esik por és kosz és munkások mindenütt, tájékoztatás nélkül ujj mutogatással, vállrántással eszetlenül. Mindenesetre bár a ház lakóinak óriási tartozásai vannak ,tisztelet a 20%-nak bentlakás mellett történik a felújítás, mert szegény Józsefvárosnak nincs üres lakása . Elég. Ehhez képest havi 1x összeszednek úgy 10-15 lakást amit árverezésre bocsájtanak jószívvel. Szóval van akinek van , de ugye mint mindig, jó időben jó helyen kell lennie annak aki bármit is szeretne. Nem baj örüljünk a felújításnak. Hurrá!!!
Szombat délután szikrázó napsütés, munkából hazaérve azt tapasztaljuk,hogy bizony a ház belső fele is felállványozásra került és az ablakunkon kiváncsi tekintetek fürkésznek be, ugyanis a palló 1cm.re van az ablakunktól, De jó de szép vajon ki nem jött be az ablakon amíg nem voltunk otthon? Válasz: AKI NEM AKART! Nyugalom semmi vész valószínűleg mindez a tető illetve a nyílászárók cserélése miatt szükséges.
Hétfőre virradóra kiderült tévedtünk, fél 8kor örült módjára kezdték bontani a falat tégláig .ÉBRESZTŐ  Az ablakunkat verték az ökölnyi faldarabok, védőháló sehol.Majd miután attól tartva,hogy betörik az ablak és csináltathatjuk meg mert ha baj van itt senki nem látott,nem hallott semmit ott sem volt, fényképeket készítettem, majd  lett háló az ablakunk előtt ám a lényegen nem változtat elkorhadt keretek széteső ház. Sietni kell két nap van a leverésre kettő a vakolásra aztán egy nap száradás és festeni kell kész is. Mekk Elek ehhez képest kispályás.
LÁTVÁNYSZÍNHÁZ
Este 8 körül miután hazaértünk a szomszéd kopogott be az ajtónkon, hogy bizony holnap verik szét a konyhát úgyhogy üzenik itthon kell maradni. telefonszám hogy ki üzen és ,hogy dolgozó emberek vagyunk nekünk ez nem megy így estéről reggelre, senkit nem érdekel halladni kell. Reggel megtudtuk a 7 órás ébresztő óra nélkül, munkások ütötték verték az ajtónkat, hogy megjöttek. A vezető neheztel ,hogy nem hiszi el alkalmazkodniuk kell hozzánk, pedig a házban senki sem dolgozik, mindenki könnyedén megoldja az otthon maradást. Szuper 20% ból így lesz 1 :-) LIKE
Szóval egyeztetés után gázcsőcsere reggel fél8 kor, de nem is akárhogyan. Mivel drága és nehezen kivitelezhető bentlakás mellett megoldani a csőcseréket, így újat raknak a régi mellé :-) bizony jól olvasta/olvastad ez a magyar valóság. A csövek elrohadva, korhadva és pár millió kell maradjon a zsebben is, csak hogy mindenkinek megérje.Bár az előzetes tájékoztatáson még arról volt szó,hogy mindenről IDŐBEN TÁJÉKOZTATVA LESZNEK A LAKÓK, csakhogy minden zökkenőmentesen haladjon, ez sajnálatos módon időhiányban elmaradt. Minthogy az is, miszerint kicserélik a nyílászárókat és hogy HÉTFŐTŐL VASÁRNAPIG REGGELTŐL ESTIG DOLGOZHATNAK. De jó így "kipihenten munkába menni!
Nem baj hangsúlyozom Örülj, hogy felújítják, illetve bocsánat kipofozgatják, mert jobb nem lesz, talán pár hónapig kibírja, amíg az Épkar Zrt itt van addig biztosan, utánnuk meg a ... VÍZÖZÖN :-D
Frapánsan minden feladatot külön "brigád" lát el annak érdekében, hogy felelőst a végén ne nagyon lehessen találni, jó magyar szokás szerint. Míg egy munkás lelkesen veri a vakolatot 2 jobbról-2 pedig balról nézi és biztosítja számára a társaságot nehogy unatkozzon szegény.
És most egy pár szóban az előre egyeztetés kapcsán , a megbeszélt 7:30 helyett 7kor már verték az ajtónkat ÉBRESZTŐŐŐŐŐ  jöttek tovább bontani. A felettünk lakónál a padlót szedik fel 2-3 téglahellyel, az ugyebár nálunk a plafon. Na most a lyuk keletkezésekor hogy kíméljük a lakót és a konyhában lévő csapot, bojlert, tűzhelyt, szándékosan a tányérokat poharakat egyéb konyhában lévő dolgot nem említve....fiatalember feláll a létrára feje fölé tartva a festékes vödröt és várja a lezúduló darabokat. Óriási. Mindenütt por és törmelék, merthogy a létre alacsony és hiába nyújtózik a szerencsétlen munkás a darabok 1/3 a vödörben 2/3-a a konyhában landol. És a kedves lakó koszosan, csatakosan indulhat a munkába, már amennyiben dolgozik / mi igen. Pech .Örüljenek ,hogy történik valami.
Közben a lakók egyre agresszívebbek, mert a szállítmány késik, a vevők nem tudnak bejönni, már a lépcsőházban is dolgoznak a munkások nincs hová elbújni megkötni az üzletet, és beadni a napi adagot.
Így éldegélünk és várjuk, hogy a héten ha jönnek a vizesek és ránkszakad az évek óta vízben álló fürdőszoba plafonja,illetve kidől az oldalfal amin már fürdőszobatükör sem marad meg, bentlakás mellett közösen a felső szomszéddal éldegéljünk tovább,mert sajnos nincs más megoldás..... KÖSZÖNJÜK NEKED JÓZSEFVÁROS <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése